Bluelight briller til computeren - hvorfor skal du bruge dem, og hvad skal du overveje inden køb?

Flere og flere mennesker bruger størstedelen af deres arbejdsdag foran en computer. Desværre har for meget skærmtid vist sig at have negative konsekvenser især, når det kommer til vores syn. Vores øjne er ikke glade for at kigge ind i en computerskærm dagen lang, og hvis du efter en lang arbejdsdag lander foran en TV- eller mobilskærm, så gør du heller ikke dine øjne en tjeneste.

Derfor vælger mange at bruge bluelight briller, for at reducere de negative virkninger, som skærmen kan have for vores øjne. 

I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du kan bruge bluelight briller, og hvad du skal overveje, før du køber dem. 

Hvad er blåt lys?

Du har måske hørt om blåt lys før, men undret dig over, hvad det egentlig er for noget? Blåt lys er en betegnelse for den slags lys, som forskellige skærme udsender. Det lys som du ser på din computer, smartphone og fjernsyn kategoriseres altså som blåt lys. 

Så er blåt lys farligt for os? Forskning peger på, at denne type af lys kan have negative indvirkninger på vores krop. Det er blandt andet derfor, at man fraråder skærmtid, før man skal sove, fordi det blå lys forstyrrer vores øjne, give os hovedpine og endda forårsage søvnproblemer.

Begræns din skærmtid så meget som muligt

Det er svært at begrænse sin skærmtid, når ens arbejde primært foregår foran en computer. Dog anbefales det, at du efter din arbejdsdag forsøger at lave andre aktiviteter, som ikke involverer en skærm. 

Især små børn har meget sarte øjne, som kan blive forstyrret af det blå lys. Derfor anbefales det, at børn bruger højst 2 timer om dagen foran en skærm. 

Hvis du ikke har mulighed for at begrænse din skærmtid, så kan du afhjælpe nogle af de negative konsekvenser, som skærmtid har, ved at bruge bluelight briller. 

Sådan virker bluelight briller

Bluelight briller ligner et helt normalt sæt briller. Men glasset er lavet således, at det blokerer det blå lys, som kommer fra skærmen, hvilket reducerer spændingerne i øjnene. 

Bluelight briller er lavet således, at de reducerer refleksioner fra skærme. De forstærker kontraster og mindsker blænding, så du ikke kommer til at blive forstyrret af et alt for skarpt lys.

Hvornår skal man bruge bluelight briller?

Du kan bruge brillerne, mens du arbejder, når du bruger din telefon og endda, når du sidder og ser fjernsyn. 

Du kan sådan set gå med brillerne dagen lang. Fordi brillerne beskytter dine øjne mod det blå lys, så kan de hjælpe dig med at sove bedre om natten. Derfor er det en rigtig god ide, at bruge brillerne sent om aftenen, hvis du sidder foran en skærm.

Selvom brillerne ikke er ufarlige at bruge i mange timer, så behøver du ikke gå med dem hele dagen. Hvis du for eksempel er udenfor, så har dine øjne faktisk godt af at nyde solens naturlige lys. Stråler fra solen har gode egenskaber for vores krop, og hvis du bruger bluelight briller udenfor, så blokerer du for disse stråler.

Hvad skal man købe?

Så hvad skal man vælge, når man køber bluelight briller? Der er mange typer og modeller at vælge imellem, og nogle er bedre end andre.

Generelt findes der to typer af bluelight briller: dem med gennemsigtig glas og dem med rød/orange glas.

De gennemsigtige briller er designet til at blokere for det blå lys uden at farverne ser anderledes ud på skærmen. Du ser altså skærmens farver helt normalt, men af og til har de et svagt gulligt skær, som står i kontrast til den blå farve. Dog er det vigtigt at notere, at gennemsigtige briller ikke kan blokere 100% for det blå lys. For at dette kan lade sig gøre, skal glasset være rødligt eller orange. 

De rød/orange briller er designet til at blokere det blå lys 100%. Det rødlige eller orange glas forvrænger farverne på skærmen en lille smule, og får dem til at se varmere ud, hvilket er mere behageligt for vores øjne at kigge på.

Mange bruger disse briller inden sengetid for at aflaste øjnene. De rød/orange briller hjælper øjnene med at slappe af, så der sendes signaler til hjernen om, at det snart er tid til at sove. 

Så hvad skal du vælge? Til en lang dag foran computeren er de gennemsigtige briller gode at bruge. Hvis du også gerne vil have briller, som kan hjælpe med din søvn, så er de rød/orange briller et godt valg.

Menu
Top